donderdag 28 mei 2009

Боевая Разведывательная Дозорная Машина!

Op 22 mei stelde Geronimo, zijn nieuwste aanwinst voor aan de pers: de BRDM.Met dit voertuig bevestigt Geronimo zijn naam als spektakelmaker. Hun BRDM is immers de enige die in West Europa rondrijdt; de overige paar honderd BRDM's die nog bestaan worden door enige Oost-Europese legers nog in stocks bewaard. De grootste aantallen BRDM's waren tot voor kort te vinden in Irak, waar ze gebruikt werden door de troepen van Sadam Hussein. Gezien de meeste exemplaren daar de operatie Desert Storm niet overleefden, kan je dus stellen dat zo'n BRDM een uiterst zeldzame en bij ons zelfs een unieke verschijning is.

De BRDM zal op maandag 1 juni voorgesteld worden aan het grote publiek ter gelegenheid van de 7e Affligem Run, een evenement voor oude militaire voertuigen dat Geronimo jaarlijks organiseert ten voordele van Kom Op Tegen Kanker .

Боевая Разведывательная Дозорная Машина. Zo noemden de Russen hun ontwerp. In ons geschrift wordt dat Boyevaya Razvedyvatelnaya Dozornaya Mashina,wat meteen de naam BRDM verklaart. Voor degenen wiens Russisch wat minder is, kunnen we nog meegeven dat het zoveel betekent als "Gevechts, Verkennings- en Patrouille Voertuig".

Over het uiterlijk van de BRDM is al menig gekibbel ontstaan. Hoeveel wielen heeft dat ding nu eigenlijk? De enen zeggen dat ze er ooit één zagen met 4 wielen, een andere beweert dat het er 8 zijn. Wel, beiden hebben gelijk. Als je een BRDM ziet rijden, zie je meestal gewoon 4 grote wielen maar verstopt onder de bepantsering, zitten nog eens 4 "buikwielen" die naar beneden gelaten kunnen worden als de 7 ton zware wagen extra kracht nodig heeft op bijvoorbeeld zwaar terrein of ... als hij gaat zwemmen.

Inderdaad, de BRDM is ondanks zijn enorme gewicht ook amfibisch. Het ding vaart dus ook. Daartoe schuift een stuk metaal naar de voorkant van de BRDM, om zo een hogere boeg te vormen en wordt achteraan een klep geopend waaruit de schroef geschoven wordt. Samen met de extra draag- en aandrijfkracht van de 4 extra buikwielen, kan de BRDM zo bijvoorbeeld een rivier over varen of vanuit zee naar de kust toe varen.