maandag 7 mei 2012

Uniek boek over Affligem te koop

Rond 1900 waren Hekelgem, Essene en Teralfene nog zelfstandige, half ingedommelde plattelandsdorpjes op het grondgebied van wat nu Affligem is. Enkel Hekelgem dankte enige bekendheid aan de destijds alom vermaarde zandtapijten en de beroemde abdij Affligem op zijn grondgebied. Elk dorpje was een kleine agrarische gemeenschap op zich, eerder arm en klein, met een beperkte infrastructuur. Sindsdien, en dan vooral sinds de tweede wereldoorlog, evolueerden de drie dorpen snel naar de half verstedelijkte, welvarende en dichter bevolkte gemeente die Affligem nu is. Hoe groot die verandering wel niet geweest is, kunnen we nauwelijks vatten. Woorden en cijfers uit rapporten blijven nu eenmaal vrij abstract. Voor wie écht wil weten hoezeer Affligem verschilt van de drie oude dorpen van vroeger, gaat er niets boven de kracht die uitgaat van beelden. De fotografie kwam dan ook net op tijd om Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem vast te leggen op de gevoelige plaat vooraleer de leefwereld van de dorpelingen aan een steeds sneller tempo begon te veranderen. De eerste foto's die bewaard zijn gebleven, tonen ons nog de manier van leven en wonen zoals die een paar eeuwen lang nauwelijks was veranderd. Recentere foto's laten zien hoe veldbanen in straten veranderden en hoe auto's opdoken in het straatbeeld.
Eén ding hebben al deze foto's gemeen: ze lijken in een ander tijdperk genomen. De wereld van de ernstige of lachende gezichten op deze foto's bestaat niet meer. Voor de allereerste keer zijn de oudste foto's van Hekelgem, Essene, Teralfene en de abdij Affligem samengebracht in één kijkboek. Het resultaat is een unieke collectie met daarin de zeldzaamste foto's uit privé collecties van particulieren en verzamelaars, telkens met wat uitleg van wie of wat je ziet en soms ook aangevuld met een foto van dezelfde plek in 2011. Het boek is een luxueuze, gebonden uitgave met harde cover, leeslintje en stofwikkel, telt 194 pagina's en is rijkelijk geïllustreerd en kost 36 euro. De royalties gaan integraal naar de Vlaamse Liga Tegen Kanker.
Schrijver van dit boek is Tim t' Kint, één van de Geronimo’s die al jaren de Affligem Run organiseren. Hij is consultant in HR en gemeenteraadslid in Affligem, waar hij al sinds zijn geboorte woont. De voorbije jaren publiceerde hij Touareg Trail, over zijn Afrika expeditie in een oude citroën 2PK waarbij hij onder andere Libië clandestien moest uitvluchten met een vrachtvliegtuig. Daarnaast werd zijn Koninklijke Kalender met 365 "petites histoires" en schandalen over Europese en exotische monarchiën - gepubliceerd in verscheidende Europese landen. Tim werkte de afgelopen jaren aan een boek over Affligem in WO1 en W02 en stelde tijdens zijn research vast dat zijn dorp de afgelopen 100 jaar veel meer veranderd was dan hij had durven vermoeden. Een dorpsgenoot uit 1918 of 1942 zou zijn eigen dorp niet meer herkennen in de welvarende en eerder verstedelijkte gemeente die Affligem is geworden. De weinige foto's die destijds van het landelijke Affligem gemaakt werden, zijn in dit boek voor de allereerste keer samengebracht. Het is een unieke collectie die de lezer als in een teletijdsmachine terugbrengt naar het recente verleden van Affligem, dat er verbazend anders uitzag. Meer informatie over het boek kan je vinden op de webstek van de uitgever of op deze facebookpagina ! Wil je er graag eentje hebben? Laat het ons weten op geronimo@vvkvzw.be en we leggen je exemplaar klaar aan de inschrijvingen.