zaterdag 5 december 2009

The Longest Day-acteur Richard Todd overleden


De Britse acteur Richard Todd is donderdag op 90-jarige leeftijd in zijn huis in het Engelse Grantham overleden. Dat melden Britse media vrijdag. De filmster leed al enige tijd aan kanker.
Todd werd vooral bekend door zijn rollen in oorlogsfilms, maar had zelf ook een actieve rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was een van de eerste Britse parachutisten die op D-Day op 6 juni 1944 aan de kust van Normandiƫ landden. Tijdens die actie stond hij onder commando van majoor John Howard, die hij jaren later speelde in de film "The Longest Day" uit 1962.

"The Longest Day" was met 8 miljoen dollar de duurste zwart-wit film ooit gemaakt, totdat "Schindler's List" in 1993 uitkwam. Andere oorlogsfilms waarin Todd meespeelde, waren "The Dam Busters" (1955) en "D-Day, the Sixth of June" (1956).

De acteur was in de jaren zestig de eerste keus van schrijver Ian Fleming voor de rol van James Bond, maar Todd sloeg dit aanbod van de hand omdat hij andere verplichtingen had. Sean Connery kreeg toen de rol van 007.