donderdag 29 oktober 2009

Hoofdkwartier Generaal McAuliffe in Bastogne bedreigd!


Minister van Defensie Pieter De Crem lanceerde begin oktober zijn idee om 23 kazernes te sluiten tegen 2011. Eén van die kazernes is de Onderluitenant Heintz-Kazerne in Bastenaken. Het was in deze kazerne dat Brigadier-Generaal Anthony McAuliffe, in 1944, zijn hoofdkwartier inrichtte als dienstdoend bevelvoerder van de Amerikaanse 101ste Luchtlandingsdivisie, ook bekend als de ‘Screaming Eagles’.
Hier, in zijn hoofdkwartier, formuleerde McAuliffe het wereldberoemde antwoord op de Duitse eis tot overgave op 22 december 1944: NUTS!
Deze historische plek wordt tot op heden onderhouden door militairen uit de kazerne; zij offerden hun vrije tijd op om deze historische plek te onderhouden. De mooie , authentieke verzamelstukken die ze er tentoonstellen, komen uit hun persoonlijke collectie .
Door de jaren heen en tot op de dag van vandaag wordt de kazerne bezocht door vele Amerikaanse oorlogsveteranen, onze bevrijders van destijds dus, die hier op hun pelgrimstocht eer willen betuigen aan hun gevallen makkers .
Ook worden er speciaal op deze plek, door het stadsbestuur van Bastenaken , herdenkingsmedailles uitgereikt aan de helden die de slag om de stad overleefden; terzelfdertijd worden zij die nooit naar hun thuisland konden terugkeerden herdacht .
Minister De Crem denkt erover de basis te sluiten en de kans bestaat dat er een gevangenis in de plaats komt, wat er uiteraard toe zou leiden dat het gebouw waar McAuliffe’s Hoofdkwartier was, gesloopt zou moeten worden.

Om te protesteren tegen het verdwijnen van deze site, roepen we op om hierover een mail te sturen naar minister De Crem, die allicht niet op de hoogte was van dit mogelijke gevolg van zijn beslissing. Meer nog, we denken dat De Crem voor dit soort argumenten best gevoelig zal zijn. Je kan hem een mail sturen op kabinet@mod.mil.be.

Ook op facebook is er een groep waar je kan protesteren tegen het verdwijnen van McAuliffe's hoofdkwartier en recent verscheen : dit artikel in de krant Het Nieuwsblad.